Boerenkool

Boerenkool

Boerenkool is niet voor niets een van de meest populaire groenten om in Nederland te telen. Deze winterharde, koele seizoensgroente zit boordevol voedingsstoffen en is verrassend eenvoudig te kweken. Deze blogpost biedt een uitgebreide gids voor het kweken van boerenkool in het Nederlandse klimaat, inclusief informatie over wanneer en hoe te zaaien, te telen, te oogsten, verschillende soorten en mogelijke problemen die zich kunnen voordoen.

Zaaien

Boerenkool groeit het best in matig rijke, koele en constant vochtige grond die goed draineert. Voeg compost en/of een natuurlijke meststof toe aan de grond voordat je gaat zaaien. Boerenkool kan worden gekweekt door rechtstreeks zaden te zaaien of door zaailingen te planten – dat kunnen zaailingen uit een kwekerij zijn of zaailingen die je zelf binnen kweekt.

De exacte tijd om te planten hangt af van je klimaat en of je begint met zaden of zaailingen. In het algemeen kunt je zaailingen een paar weken voor de laatste gemiddelde vorstdatum binnen planten en een paar weken later buiten uitplanten. Voor een herfstoogst plant je 6-8 weken voor de eerste gemiddelde herfstvorst in je zone.

Zaai de boerenkoolzaadjes ongeveer 0,5-1 cm diep in lichte, goed drainerende grond. Direct buiten zaaien kan leiden tot een minder snelle en consistente kieming, dus het is het beste om de zaden binnenshuis te beginnen en de zaailingen vervolgens buiten uit te planten. Als je zaailingen van boerenkool buiten plant, zet ze dan ongeveer 30-45 cm uit elkaar.

Groeiwijze

Boerenkool groeit het best in de volle zon tot gedeeltelijke schaduw. Zorg ervoor dat je boerenkoolplanten minstens 6 – 7 uur directe zon per dag krijgen. Als je in het voorjaar kweekt met warm zomerweer in het vooruitzicht (meer dan 35 °C), overweeg dan een plantplaats met wat middagschaduw.

Boerenkool groeit in een temperatuurbereik van 0-24 °C, maar is het gelukkigst tussen 16-21 °C. Het wordt over het algemeen beschouwd als een “koelseizoengewas”, net als zijn soortgenoten uit de familie van de koolsoorten, zoals kool, bloemkool en broccoli. Op de meeste plaatsen heeft boerenkool twee verschillende groeiseizoenen: de lente en de herfst. Plaatsen met gematigde winters (hardheidszones 8, 9 en 10) kunnen boerenkool later in de herfst en zelfs tot in de winter planten.

Oogsten en bewaren

Boerenkool kan al 4 tot 6 weken na het planten worden geoogst. Gebruik een schaar of een mes om de bladeren bij of net boven de basis van de stengel af te snijden. Regelmatig oogsten kan de planten stimuleren om meer bladeren te produceren.

Verschillende soorten

Er zijn een handvol verschillende boerenkoolsoorten, en binnen die groepen zijn er tientallen unieke variëteiten om uit te kiezen. Een van de meest populaire soorten zijn:

  • Boerenkool heeft licht- tot midden groene bladeren met diepe franjes. Het is een veel voorkomende soort die goed tegen kou kan.
  • Lacinato of Toscaanse boerenkool is een Italiaanse soort met lange, grote, smalle bladeren die donkergroen tot blauwachtig van kleur zijn. Hij wordt ook wel “dinosaurus” of “dino” boerenkool genoemd.
  • Russische boerenkool heeft doorgaans brede, meestal platte bladeren met franjes aan de rand.
  • Portugese boerenkool heeft grote, brede, platte peddelachtige bladeren met dikke witte nerven.

Ziektes en plagen

Boerenkool kan gevoelig zijn voor verschillende plagen en ziekten. Veel voorkomende plagen zijn bladluizen, koolrups, koolmaden, vlooienkevers en slakken. Veel voorkomende ziekten zijn zwartrot, knolvoet, valse meeldauw en witte roest. Om plagen en ziekten te voorkomen, moet u elk jaar van gewas wisselen en een goede gewashygiëne betrachten door onkruid, dode bladeren en ander afval uit de tuin te verwijderen.

Inhoudsopgave

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Gerelateerde groente

Uien kweken: een complete gids

Uien zijn niet alleen een essentieel ingrediënt in tal van gerechten, maar ook een van de oudste gecultiveerde groenten ter wereld. Ze hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden,

Lees verder >
Wortel

Wortel

Wortels zijn een veelgebruikte groente die voornamelijk bestaat uit koolhydraten, vezels en water. Ze zijn ook een goede bron van vitamine A, vitamine C, kalium, calcium en foliumzuur. Wortels komen in een

Lees verder >
Tomaten

Tomaat

De tomaat is een plant die behoort tot de solanaceae-familie en origineert uit Zuid-Amerika. Het is een populaire groente die wordt gebruikt in allerlei gerechten en is een belangrijke bron van vitamine

Lees verder >